فضیلت حججی نجف آبادی
دکترا
شروع دوره: مهرماه 1392پايان دوره: تیرماه 1398
عنوان پاياننامه: يک چارچوب ردگيری مدل برای تحليل رفتار نرمافزار
استاد راهنما: دکتر بهمن زمانی استاد مشاور: دکتر عبدالوهاب همالحاج
موقعیت فعلی: پژوهشگر پسادکتری در دانشگاه لیمِریک، ایرلند
بیشتر
معرفی کوتاه:
فضیلت حججی فارغ التحصیل دکترای مهندسی نرمافزار در دانشگاه اصفهان است. زمینههای تحقیقاتی مورد علاقهی او اجرای مدلها، ردگیری مدلهای قابل اجرا و تحلیل پویا است. او دارای مدرک کارشناسی مهندسی نرمافزار از دانشگاه صنعتی اصفهان و مدرک کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است. او هم اکنون محقق پسادکتری در دانشگاه لیمِریک ایرلند است.
چکیدهی پایاننامه:
مهندسی مدلرانده رویکردی برای توسعهی نرمافزار است که هدف آن کاهش پیچیدگی سیستمها از طریق جداسازی دغدغهها با استفاده از مدلهاست. یک مدل، نشاندهندهی جنبهی خاصی از یک سیستم است که با استفاده از یک زبان مدلسازی خاص قلمرو تعریف میشود. یک زیرمجموعه از زبانهای مدلسازی که اجرای مدلها را پشتیبانی میکنند، زبانهای مدلسازی خاص قلمروی قابل اجرا نامیده میشوند. این زبانها شامل معنای اجرایی است که مفاهیم مرتبط با قلمروی زبان را تعریف میکنند. برای کسب اطمینان از اینکه یک مدل قابلاجرا رفتار مورد انتظار سیستم را تأمین مینماید، تکنیکهای وارسی و اعتبارسنجی پویا مورد نیاز است که رفتار سیستمهای نرمافزاری را در زمان طراحی وارسی میکنند. این تکنیکها برای تحلیل رفتار مدلهای قابلاجرا نیازمند رد اجرا هستند. یک رد اجرا حاوی دنبالهای از اطلاعات مرتبط در مورد اجرای یک مدل در طول زمان است. اما ردهای اجرا معمولاً حجم و اندازهی بسیار زیادی دارند که کارایی تکنیکهای مذکور را تحت تاثیر قرار میدهند. اگرچه در حوزهی مدلرانده، ساختارها و فرامدلهایی برای رد اجرا توسط محققین ارائه شده است ولیکن اغلب آنها به مسئلهی حجم بالای رد اجرای مدل نپرداختهاند و در نتیجه از مقیاسپذیری رنج میبرند. از طرفی، رویکردهای موجود ردگیری مدل، هر یک ساختاری خاص را برای رد اجرا تعریف میکنند. وجود این تنوع ساختار برای نمایش اطلاعات رد اجرا، تبادل اطلاعات بین ابزارهای تحلیل رد اجرا را با دشواریهایی مواجه ساخته و اشتراک و استفادهی مجدد دادهها را محدود میسازد. هدف از این پژوهش، رفع چالشهای مذکور از طریق ارائهی یک قالب عمومی و فشرده برای رد اجراست که امکان ساخت و مدیریت رد اجرای مدلهای قابل اجرا را فراهم میسازد.
اولین نوآوری این پژوهش، انجام یک مرور نظاممند بر روی رویکردهای موجود ردگیری مدلهای قابل اجراست. هدف از این مطالعهی مروری، شناسایی و دستهبندی رویکردهای موجود، تعیین آخرین وضعیت مطالعات انجام شده و راهکارهای ارائه شده در زمینه رد اجرای مدل و در نهایت، شناسایی مسائل باز در این حوزه و جهتدهی مطالعات و تحقیقات آتی است. دومین نوآوری این پژوهش، ارائهی یک فرامدل فشردهی رد اجرا تحت عنوان سیتیام است که ساخت رد اجرا را برای هر نوع زبان مدلسازی قابلاجرا بهصورت فشرده میسر میسازد.
سیتیام در مقایسه با فرامدلهای رد اجرای موجود، مصرف حافظه را با نرخ فشردهسازی %59 و فضای ذخیرهسازی را با نرخ %95 کاهش میدهد و رد اجرا را برای هر زبان مدلسازی قابلاجرا تولید مینماید. از طرفی، با درنظر گرفتن کارایی تکنیکها و روشهای استفاده شده و پیادهسازی الگوریتمهای مناسب، تولید رد اجرای فشرده با سربار کارایی (مصرف زمان و حافظه) قابلقبول و به میزان %10 صورت میگیرد. در نهایت، فرامدل پیشنهادی بهدلیل دارا بودن ساختار مشترک و پوشش معیار عمومیت، تعاملپذیری بین ابزارهای مختلف تحلیل رد اجرا را میسر میسازد.